30 napos ingyenes visszaküldési garancia!

Kérdése van? Hívjon minket! +36309544962 vagy írjon: info@agas.hu

Blog

Szőnyeg készítő országok

Szőnyeg készítő országok

Szőnyeg készítés régi hagyomány a közel keleti országokban.

A legismertebb szőnyegkészítő országok a következők

TÖRÖK SZŐNYEG

A török szőnyegek népszerűségének oka a finom, lágy gyapjú, melyet a csomózáshoz használnak. Igen jellemző rájuk az egyszerű, geometriai minták használata, melyek gyakran homogén színezéssel készülnek. Számos török szőnyegkészítő műhelyben még napjainkban is növényi festékkel dolgoznak. Az igen változatos darabok közül megemlítendők a Herekében csomózott selyemszőnyegek, melyek finomsága és eleganciája kiemelkedő.

NEPÁLI SZŐNYEG

A nepáli szőnyegkultúra viszonylag újnak számít. Napjainkban a tradicionális típusok helyett nyugati importra csomóznak designszőnyegeket. A dús, strapabíró gyapjúból készített vastag szőnyeg mintája nagy, egységes színfoltokból áll. A modern lakások igazi dísze lehet egy jól kiválasztott, elegáns nepáli szőnyeg.

AFGÁN SZŐNYEG

Az egyik legősibb szőnyegkészítő országok egyiket. Főleg nomád törzsek készítik a szőnyegeket. Az afgán szőnyeg minden mozzanata kézzel történik. Csak természetesn anyagokból készül. Az afgánok igen tartós szőnyeget készítenek.

Tovább az Afgán szőnyegekhez

PAKISZTÁNI SZŐNYEG

A Türkmenisztán és India között elhelyezkedő Pakisztán a XX. század közepe óta az egyik legjelentősebb szőnyegkészítő országnak számít. Szomszédaitól számos motívumot (bokharamintát, florális díszítést) vett át, így igen változatos ezeknek a szőnyegeknek a megjelenése. Mindig pamutra vannak csomózva és rendkívül élénk színvilág jellemző rájuk, így a nem hagyományos szőnyegalapszínek (sötétkék, zöld, rózsaszín) kedvelői ezek között biztos megtalálják a kedvükre valót.

Tovább a pakisztáni szőnyegekhez

IRÁNI SZŐNYEG

A Perzsia területén az ókortól napjainkig virágzó szőnyegkultúra örökre összekapcsolta Irán nevét a jó minőségű, csomózott szőnyeg fogalmával. Az itt készült változatos mintájú és finom csomózású példányok mind a mai napig luxuscikkeknek számítanak. A legmagasabb csomószámú darabok a színpompás selyemszőnyegek közül kerülnek ki, de a nomádok által készített iráni szőnyegek is méltán tarthatnak számot a gyűjtők érdeklődésére.

Tovább az iráni szőnyegekhez

KÍNAI SZŐNYEG

A kínai szőnyegek különleges ismertetőjegye az egyedi nyírástechnikának köszönhető domború felület. A speciális kiképzésnek köszönhetően egyes darabok igen vastagok és masszívak. Gyakran franciás, florális minta díszíti őket, de fellelhetők rajtuk tradicionális kínai motívumok – pl. jelképes tárgyak ábrázolásai - is. Külön kategóriát képeznek a kínai selyemszőnyegek, melyek aprólékos motívumait rendkívüli precizitás jellemzi.

INDIAI SZŐNYEG

Az indiai szőnyegek sajátos és intenzív színezésük miatt örvendenek nagy népszerűségnek. A csomózásukhoz használt gyapjú igen finom, ami lágy tapintást ad a szőnyegeknek. A díszítéshez előszeretettel használnak fel iráni, florális motívumokat, előnyben részesítik a virág- és állatábrázolást.

KAUKÁZUSI SZŐNYEG

A Kaukázusban élő nomád törzsek jurtáiban és a hegyi falvakban csomózott szőnyegek már régóta kedveltek a gyűjtők és a vásárlók körében. Az egységes színfoltokkal, ún. "legoszínekkel" tarkított szőnyegek felvetője és csomózása is általában gyapjú. Az újabb típusú kaukázusi szőnyegek is a tradicionális motívumvilágot használják fel, növényi színezékkel festettek és különleges kémiai eljárással kezeltek, így rendkívül látványos és elegáns darabok.

TÜRKMENISZTÁNI SZŐNYEG

A türkmenisztáni szőnyegeket finom minőség és magas csomószám jellemzi. Szinte minden darab kizárólag gyapjúból készül. A vöröses, sötét színek jellemzőek rájuk. Könnyen felismerhetőek a központi mezőben lévő ismétlődő stilizált "göl"-jeikről, melyeknek előképei virágok lehettek. Minden nomád törzs egyedi gölmintázattal bíró szőnyegeket készít.

Tekintse meg szőnyeg üzletünk kínálatát!