30 napos ingyenes visszaküldési garancia!

Kérdése van? Hívjon minket! +36309544962 vagy írjon: info@agas.hu

Szűrés
Termék státusza
Ár (Ft)
102 672 Ft - 7 727 228 Ft
Hosszúság (cm)
74 - 494
Szélesség (cm)
58 - 310
Cikkszám
Származási hely

Iráni perzsa szőnyegek

Az iráni perzsa szőnyegeket két nagy családra bonthatjuk. Az egyik nagy családba a nomád törzsek által készített egyéni mintavilággal rendelkező törzsi szőnyegek és szőttesek tartoznak. A másik nagy családba a városokban készített, előre megtervezett, bonyolult motívumvilággal rendelkező városi, csomózott perzsa szőnyegek tartoznak.

A nomád szönyegekről:

A nomád törzsek kezdetben szőnyegeiket, szőtteseiket kizárólag saját céljaikra készítették (jurta bejárat, ruházat, teve-tarisznya, takaró, pléd, párnahuzatok, stb.), és csak később kezdtek el eladásra készíteni csomózott szőnyegeket és szőtteseket.
A nomád szőnyegekre általánosan jellemző az egyéni formavilág és a motívumgazdagság. Motívumaiknál megjelennek az adott törzs jelképei, szimbólumai, stilizált ábrái és különböző rajzi elemek. A nomád szőnyegek készítésénél előfordulhatnak kisebb minta-szabálytalanságok, amikor a szőnyegek díszítésében megszakad a kontinuitás, ilyenkor a motívumok kicserélődhetnek, az arányok megváltozhatnak, stb.. Ezek az esetlegességek teszik a nomád szőnyegeket különlegessé és egyedivé. Az egyszerű technikákból fakadóan szőnyegeikre a geometrikus mintavilág és a viszonylag keskeny formátum a jellemző ( a vándorló életmód mellett elsősorban a könnyen szállítható, keskeny, összecsukható szövő székek terjedtek el).

Fontosabb területek:
Siras környéke, Mashad környéke (Türkmenisztán közelében) és a kurdok lakta területek.

Általános jellemzők:
- a szőnyegek alapanyagai tiszta gyapjú ( a felvetőszál, a csomó és a keresztszál is)
- stilizált geometrikus mintavilág
- sötét árnyalatok (vörös, fekete, sötét kék, csontfehér, sötét narancs
- egyedi kivitelezés (spontaneitás)


Városi perzsa szönyeg:

A városokban kialakult szőnyegkészítő műhelyekben előre megtervezett, rendkívül bonyolult mintázatú perzsa szőnyegek készülnek. A városokban lényegesen nagyobb méretben és mennyiségben állítanak elő persa szőnyegeket. Organikus díszítettségük látványosan eltér a nomád szőnyegekétől. A városi szőnyegekre a hallatlan preciz kidolgozottság, a nomád szőnyegekre viszont a spontaneitás, az egyedi jelleg és az elnagyolt, jól kontúrozott díszítő elemek a legjellemzőbbek.
Az iráni perzsa szőnyegeket általában pamutra csomózzák, ez alól kivételt képez Qhum városa, ahol a perzsa szőnyeg tiszta selyemből készül.

Fontosabb központok:
- Kasan
- Tabríz
- Isfahan
- Shiraz
- Nain
- Qum

- Az Isfahan perzsa szőnyeg nagyon magas csomószámmal készül,
a felvetőszálakhoz selymet, a csomókhoz pedig gyapjút használnak.
(Hallatlanul finom kidolgozottság jellemzi őket).

- A Tabríz perzsa szőnyeg 99 százalékban pamut-selyem kombinációjában készül. A csomóhkhoz használt gyapjú fonalba díszítésként selyemszálakat fűznek. A Tabríz perzsa szőnyegeknél a felvetőszál pamut vagy selyem.

- Qum városa a tiszta selyem perzsa szőnyegekre specializálódott.
Szőnyegeik 100 százalékban tiszta selyemből készülnek (a felvetőszál, a keresztszál és a csomó is selyem).

Az iráni perzsa szőnyeg alapanyagai:
felvetőszál - pamut vagy selyem
keresztszál - pamut vagy selyem
csomózás - gyapjú vagy selyem

Általános jellemző:
- bonyolult díszítettség
- előre megtervezett minták
- precíz kidolgozottság
- nagyon finom csomózottság

 

 


262termék 136
262termék 136