30 napos ingyenes visszaküldési garancia!

Kérdése van? Hívjon minket! +36309544962 vagy írjon: info@agas.hu

Szűrés
Termék státusza
Ár (Ft)
13 375 Ft - 341 007 Ft
Hosszúság (cm)
57 - 317
Szélesség (cm)
51 - 213
Származási hely

Chobi kilim szőnyeg

Afgán kézzel szőtt gyapjú Kilim az otthonok gyöngye. Nomád szőnyeg kedvezményekért böngésszen szőnyeg boltunkban és rendelje meg kényelmesen online. Tényleges készletünknek köszönhetően a gyors házhozszállítás biztosított. És ha a szőnyeg nem felel meg a kívánt helyiségre, természetesen intézzük a visszaszállítást és pénzvisszafizetést.

A Chobi Kilim eredetének meghatározása

A Chobi gyapjú Kilim rendkívül felkapott. Különösen élénk színvilága okán. Falusiak kézzel szővik az afganisztáni Maymanah tartományban. 100%-ig hagyományos kézi szövéssel készül. Ez a fajta nomád Kilim sokkal tömörebben készül, mint más típusú szövött szőnyegek. Egy speciális szövési eljárásnak köszönhetően vékonyabbak, ugyanakkor viszonylag hamarabb is készülnek, mint a tradicionális, kézi csomózású szőnyegek. Anyaguk 100 % gyapjúból áll. A gyártás után a szőnyeget többször mossák, majd napon szárítják. Kialakításuk hagyományos, keleti mintázatú, de ugyanakkor sok esetben modern megjelenésűt is találhatunk. Nagy népszerűségnek örvendenek, különösen azért, mert antik hatásának köszönhetően tökéletesen illeszkednek a legtöbb otthonba. Sajátos kisugárzást kölcsönöznek a szobának. Nem utolsó sorban az áruk is kedvező. A falakra akasztva, faliszőnyegként vagy padlóburkolatként is egyaránt díszíthetik a lakást. Használhatók előszobákban futószőnyegként is. Nappali és hálószoba szőnyegként egészen különleges hangulatot kölcsönöznek lakásának.

A gyapjú Kilim tisztítása

Az Afgán Kilim ápolása nem kíván különösebb hozzáértést. A könnyebb szennyeződéseket egy enyhén nedves ruhával magunk is kitisztíthatjuk, de a súlyosabb foltok esetében professzionális szőnyegtisztítót javaslunk. A takarítás során elegendő a porszívót, a legkisebb fokozatra állítani. Vannak kereskedelemben kapható szőnyegtisztító habok is, amelyek kifejezetten gyapjú szőnyeg tisztításához javasolt. Nehéz bútorzatot ne helyezzen a gyapjú Kilimre, főleg ha éles lábai vannak a bútornak, mivel az, idővel tönkre teheti a Kilim szőnyeget. Főleg a meleg időjárás alatt, érdemes a Kilim alatt is takarítani, hogy a molyok ne szaporodjanak. A moly tönkre teheti a Kilim szőnyeget.

Chobi kilim

Tévhit a szőnyeg porolás!

Egy régről fennmaradt hagyomány, hogy a szőnyeget fellógatjuk és egy poroló eszközzel ütögetjük. Így portalaníthatjuk és mélytakarítást végezhetünk a szőnyegünkön. Mint szőnyeg kereskedő ezt semmiképp sem javaslom, mert kárt tesz a szőnyeg csomóiban. Ezzel a folyamattal elérjük, hogy a szőnyegünk hamarabb tönkre menjen. Ezért is javasoljuk, hogy szál irányába porszívózza a szőnyeget mert így erősíti a csomókat. A szőnyegszövők is ebben az irányban húzzák meg a csomószálakat.

szőnyeg porolása

 

A Kilim szőnyeg készítés háttere és a készítők elismerése

A Chobi Kilim szőnyegek gyártása Afganisztán Maymanah régiójában zajlik, ahol elsősorban türkmén és üzbég közösségek foglalkoznak ezzel a hagyományos mesterséggel. A Kilim szőnyegek előállítása nem nagyüzemi körülmények között, hanem a szövőmesterek otthonaiban történik, ami megnehezíti a munkakörülmények teljes körű megismerését. Évtizedes tapasztalataink során többször is volt alkalmunk személyesen találkozni szőnyegkészítőkkel otthonukban, ahol meggyőződhettünk arról, hogy a Kilim szőnyegek előállítása nem gyermekmunkára épül. A gyermekmunka különösen azokban a mélyszegénységben élő területeken tapasztalható, ahol a gyermekek kényszer foglalkoztatásra vannak utalva. Az Agas Kilim bolt elkötelezett amellett, hogy nem támogatja azokat a gyakorlatokat, ahol a gyerekeket az iskoláztatás helyett munkára kényszerítik. Ez az etikai elkötelezettségünk része, amely az emberi jogok tiszteletben tartásán és a fenntartható termelési módszerek előmozdításán alapul. A Kilim szőnyegek készítési folyamata azzal kezdődik, hogy a szövőmestereket ellátják a szükséges fonalakkal a kereskedők. A szőnyegkészítők otthonukban, saját szövőkeretükön dolgoznak, ahol egy négyzetméter Kilim szőnyeg elkészítéséhez körülbelül 1,2 kg gyapjúfonal szükséges. A szőnyegkészítők 70%-a nő, akik a háztartási feladatok mellett szőnyegszövéssel is kiegészítik családjuk jövedelmét, ezzel is hozzájárulva gyermekeiket az oktatásához. A szőnyegszövési technikákat már fiatal korban elsajátítják, ami nem tekinthető gyermekmunkának, hiszen a fiatal lányok örömmel vesznek részt ebben a tevékenységben. Ez a tevékenység nemcsak anyagi előnyöket kínál, hanem lehetőséget ad a kulturális hagyományok továbbadására is. A fiúk ritkábban vesznek részt a szőnyegszövésben, így kimaradnak ebből a kulturális örökség műveléséből. A szövőmesterek munkájukért folyamatos fizetést kapnak, biztosítva ezzel anyagi stabilitásukat. A kereskedő nem várja meg a teljes Kilim szőnyeg elkészültét, hanem hetente kifizeti a munkájukat, így biztosítva számukra a rendszeres jövedelmet. Ha vendégek érkeznek a szövőművészek otthonába, és az asszonyoknak főzniük kell, a vendégek női tagjai gyakran besegítenek a szőnyegszövésbe, miközben közösen beszélgetnek. Ez a közösségi aspektus kulcsfontosságú a hagyományos szőnyegszövés szempontjából, és hozzájárul a kulturális identitás megőrzéséhez. A szövőmesterek alig 30%-a férfi. A férfiak főleg a szőnyegkészítés fizikailag nehezebb részét művelik, mint a nyírás, mosás, szárítás és szállítás. A Kilim szőnyegek elkészülte után a kereskedő elszállítja őket a szőnyegmosóhoz, ahol háromszori mosás után a napon, vagy erős ventilátorok segítségével szárítják meg őket. Ezek után kerülnek budapesti Kilim boltunkba, majd a vásárlókhoz. Reméljük Ön is értékeli a Kilim szőnyegeket, figyelembe véve a hosszú készítési folyamatot és a mögöttük álló gazdag kulturális hagyományt, amely nemcsak a szőnyegek esztétikai, hanem kulturális és társadalmi értékét is növeli.

 

Chobi Gyapjú Kilim varázsa padlón és falon

Az Afgán Chobi Kilim ideális választás, ha egyedivé és stílusossá szeretné tenni lakását. Ez a gyapjú Kilim kiváló minőségű és rendkívül tartós, ami biztosítja, hogy hosszú éveken át gyönyörű maradjon. A Chobi Kilim egy kézzel szövött szőnyeg, amelyet Afganisztánban készítenek. A kézműves technika és a kiváló minőségű gyapjú használata garantálja a Kilim hosszú élettartamát és tartósságát. A Chobi Kilim kiválóan alkalmas arra, hogy falfelületen is használja, mint faliszőnyeg. A szövési technika és a súlya miatt könnyű a falra akasztani, ezáltal egyedi megjelenést kölcsönöz a lakás falainak. A gyapjú Kilim nemcsak stílusos, de kreatív megoldás is, amellyel kifejezheti saját egyéni stílusát. Bármilyen belső stílushoz tökéletesen illeszkedik, legyen az klasszikus vagy modern. A Chobi Kilim egyedülálló megjelenése és a kiváló minőségű anyagok használata garantálja, hogy Önt egy életen át kísérje. A faliszőnyeg használatával otthona egyedivé és személyessé válhat, amely minden vendégét lenyűgözi. A Chobi Kilim egy stílusos megoldás a nappali dekorációjához. Ha egyedi, minőségi és tartós kilimet tervez a nappaliba, akkor a Chobi Kilim tökéletes választás, mint nappali szőnyeg. Nemcsak kiváló belső dekorációs elem, hanem hosszútávú befektetés is, amely sok éven át örömet nyújt és a megfelelő gondozással akár egy antik szőnyeggé válhat.

Böngéssze az Agas Budapesti szőnyegáruház készletét, és fedezze fel a kézi szövésű szőnyegek egyedi világát! Rendeljen online és éljen a 30 napos visszaküldési lehetőséggel, ha még sem illene a Kilim a szánt helyiséghez.

Ha bármi kérdése merülne fel ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!


1135termék 136
1135termék 136