30 napos ingyenes visszaküldési garancia!

Kérdése van? Hívjon minket! +36309544962 vagy írjon: info@agas.hu

Szűrés
Termék státusza
Ár (Ft)
47 074 Ft - 139 477 Ft
Hosszúság (cm)
170 - 213
Szélesség (cm)
104 - 177
Származási hely

Belucs szőnyegek

Tekintse meg az afgán Belucs Kilim szőnyegek változatos mintáit, és válasszon egy varázslatos faliszőnyeget, amely képviseli a Belucsok szabad szellemét és művészetét. Ne aggódjon, ha a szőnyeg nem illik szobájába, mert az Agas szőnyegáruház 30 napos pénzvisszafizetési garanciát és ingyenes visszaküldést biztosít!

A Belucs Kilim szőnyeg eredete és jellemzői

Az Iránnal, Afganisztánnal és Pakisztánnal határos Beludzsisztánban élő nomád népcsoport a beludzsok. Kisebb, különböző eredetű törzsek gyűjteménye, akik gazdag szőnyegszövő hagyományokkal rendelkeznek. Megélhetésük a mezőgazdaság, az állattenyésztés és a szőnyeg készítés körül forog. Az Afgán Belucs szőnyegeket Herat városában készítik, ezért Herati Beluch szőnyegként emlegetik őket. A Belucs szőnyegeket - más néven beluch szőnyeg - kézzel készítik, és különböző mintákkal és motívumokkal készülnek. Elsősorban geometrikus vagy állat mintákat tartalmaznak. Ezek a szőnyegek gyakran kisebb méretűek, így tökéletesen illeszkednek a legtöbb lakásba vagy a falakra, mint faliszőnyeg. A Belucs szőnyeget a törzsek saját csordáiból származó juh- vagy kecske gyapjúból készítik, ami megnöveli a szőnyeg tartósságát, így ideálisak a mindennapi használatra. A Belucs szőnyegeken található állat motívumok lenyűgözőek és a törzs állattenyésztését szimbolízálja. A szőnyegek klasszikus sötétbarna, sötétvörös vagy sötétkék mintái feltűnő kontrasztot alkot a fehér, elefántcsont, sárga vagy narancssárga tónusú, élénk mintákkal. Ezek a vizuálisan vonzó minták teszik a Belucs szőnyeget bármely lakberendezés gyönyörű kiegészítőjévé. A Belucs szőnyeg hasonlít az afgán és türkmén szőnyeghez, geometrikus és állat mintákat ábrázolnak. A Belucs szőnyeg kézi szövése kivételes minőségű, és a valódi nomád szőnyeg. Ezek a szőnyegek szorosan szőttek és viszonylag vékonyak, ami a szövők ügyességét és a részletekre való odafigyelését mutatja. A Belucs szőnyeg elsődleges anyaga a gyapjú, amely természetes tulajdonságai miatt igen kedvelt. Az Afgán nomád szőnyeg híres tartósságáról, mivel ellenáll a mindennapi igénybevételnek és könnyen tisztíthatók. A gyapjú emellett lángálló és megtartja alakját a falra akasztva is.

Varázslatos Belucs Szőnyegek a törzsi műalkotások falra varázsolva

Amennyiben a lakásában szeretne egyedi atmoszférát teremteni, vagy a falakat különleges módon szeretné díszíteni, a faliszőnyeg tökéletes választás lehet. A Belucs szőnyegek közül különösen figyelemre méltók az afgán szőnyegek, amelyek hordozzák magukban a lenyűgöző kulturális örökséget. A faliszőnyeg remek módja annak, hogy otthona falain keresztül kifejezze személyiségét és stílusát. Az afgán szőnyeg valóságos mestermű, mely a Belucs törzsek hagyományait és művészetét testesíti meg, és varázslatos mintázataival igazi látványosságot teremt a falakon. Ezenkívül a Kilim szőnyegek kézi szövéssel készülnek, aprólékos részletekkel, amelyek egyedülállóvá teszik minden egyes darabot. A Belucs Kilim szőnyegek tekintetében számos lehetőség áll rendelkezésre. Legyen szó hagyományos geometriai mintákról vagy állati motívumokról, mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő szőnyeget. Az Belucs szőnyegeket afgán kézműves mesterek készítik, akik generációkon át öröklődő tudással alkotják meg ezeket a csodálatos műveket. Amikor afgán Belucs szőnyeget választ, valódi műalkotást hoz otthonába. A Kilim faliszőnyeg nem csupán egy díszítő tárgy, hanem egy értékes kézműves darab, amely hozzájárul a szoba hangulatához és melegségéhez.

faliszőnyeg

 

Belucs Kilim faliszőnyeg a Belucs törzsek öröksége

A régmúlt időkben, amikor még a Belucs törzsek lakták a végtelen Afgán tájat, táboraikban minden télen a hideg levegőtől szenvedtek. Az évszázadok során a Belucs törzsek rengeteg praktikát sajátítottak el, hogy környezetüket lakhatóbbá tegyék. Az egyik legfontosabb az otthonaik felmelegítése volt, ezt az egyedülálló Belucs szőnyegek felhasználásával valósították meg. Ezek a szőnyegek nemcsak a szoba padlóját borították, hanem faliszőnyegként a falakat is díszítették. Emiatt a hideg levegő nem érte el a belterüket, mert a faliszőnyeg, megtartotta az otthonaik hőmérsékletét. Az afgán Belucs szőnyegek különösen híresek voltak, mivel a Belucsok mesterei voltak a szőnyegszövésnek, és ezek a szőnyegek a legmagasabb minőséget képviselték. Az idő múlásával a Belucsok életmódja változott, és egyre kevesebb törzs élt szabadon a pusztaságokon, inkább nagy városokba költöztek. A modern korban a Belucs Kilim szőnyeg a múltat idézi, és gyönyörű faliszőnyeggé vált, amely díszíti otthonaink falait vagy padlóit. Az emberek felfedezték a Kilim szőnyegek varázslatos mintázatait, és az afgán Belucs szőnyeget igazi kincsként tartják számon. A Belucs Kilim szőnyeg kiváló minőségű gyapjúból készül. A Kilim szőnyeg nem csupán egy egyszerű díszítő elem, hanem történeteket mesél az ősök életéről, a Belucsok életéről és a hagyományaikról. Ez a faliszőnyeg egy darabja a múltnak, amit a modern világban is megőrzünk és nagyra értékelünk.

A Belucs szőnyegek történelme

A belucs szőnyegeket méltatlanul elhanyagolták, ám az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és számos szakértői vizsgálat tárgyát képezték mind a néprajzkutatók mind a szőnyegszakértők részéről. Ezen túlmenően világossá vált, hogy az általunk balucsnak nevezett Kilim szőnyegek jelentős része különböző törzseknek tulajdonítható, ezért a végleges kategorizálás bemutatása meghaladná jelenlegi ismereteink kereteit. Azt is hangsúlyozni kell, hogy korántsem minden balucs szőnyeg Khoraszánhoz (Irán) köthető. Számos afganisztáni Beludzs törzs a század legnagyobb részében szőnyegszövéssel foglalkozott. A beludzs, lapos szövésű Kilim szőnyegeket takar és egy kisebb számban csomózott szőnyeget. Az viszont egyértelműnek tűnik, hogy sok beludzsi törzs csak a 19. század végén szőtt Kilim szőnyeget, és úgy vélik, hogy néhányan közülük a területen élő türkménektől tanulták meg ezt a mesterséget. Bár sok beludzs Kilim szőnyeg mintája egyértelműen a türkmének mintáiból származik, viszont nagyon eredeti alkotások, amelyek a perzsa mintákból fejlődtek ki. Még ma is sok Kilim szőnyeget kizárólag természetes festékkel készítenek. A Kilim szőnyegeket a törzsek asszonyai szőtték kezdetleges szövőszékeken, valamint a környékén letelepedett falusiak. Az afganisztáni határvidékről származó törzsek Kilim szőnyegei általában durvábbak és afgán gyapjúból készülnek. A Beluch Kilim szőnyegek közül sokat a nagy só-sivatag keleti végén fekvő Ferdow bazárokon keresztül jutnak el a piacra. Méreteik alapján a 150x220 cm-es Kilim szőnyegek vannak többségben. Viszonylag ritkák a 6 négyzetméteres Kilim szőnyegek és a futószőnyegek. A Kilim szőnyegek mellett azonban sok kis funkcionális tárgy is található, amelyek közül a különböző méretekben készült sátortáskák és nyeregtáskák jól képviselve vannak. A beludzs Kilim szőnyegre jellemzőek a kék, piros és barna színkombinációk, amelyeket általában természetes festékkel festenek, néha komor árnyalatokra. A Kilim szőnyegek alapanyagául gyakran természetes, festetlen gyapjút és ritka esetekben teveszőrt is használnak. A fehér és sárga árnyalatokat kontrasztként ritkábban használják. A minták általában geometrikus ismétlődő minták, amelyek felismerhetően a jól ismert perzsa és török szőnyeg minták beludzs értelmezéssel, de némelyik a türkmén mintákból származnak. A Belucs szőnyegek egyrésze imaszőnyeg, általában egyszerű, téglalap alakú fülkékkel. Gyakori a sokféle apró kiegészítő motívum, köztük állatok és madarak. Nagyon jellemzőek a beludzs Kilim szőnyegekre, különösen a régi és antik szőnyegekre, hogy a szőnyeg végei gazdagon díszített, különböző lapos szövési technikákkal készülnek. Bár a gyűjtők érdeklődése a régi és antik beludzs Kilim szőnyegek iránt az utóbbi években nagymértékben megnőtt, és az árak meredeken emelkedtek, még mindig lehet kiváló példányokat találni, más szőnyegeknél alacsonyabb áron.

Reméljük a Budapesti szőnyegáruházunk kínálatában, megtalálja a igényeinek megfelelő szőnyeget. Az Afgán Belucs Kilim faliszőnyegek biztosítják, hogy otthona falai egyedivé és lenyűgözővé váljanak.


110termék 136
110termék 136