30 napos ingyenes visszaküldési garancia!

Kérdése van? Hívjon minket! +36309544962 vagy írjon: info@agas.hu

Blog

Hol készülnek az afgán szőnyegek?

Hol készülnek az afgán szőnyegek?

Hol készülnek az afgán szőnyegek?

A legtöbb afgán szőnyeget Afganisztán északi tartományaiban készítik. Andkhoy város az egyik legismertebb hely, ahol a legtöbb afgán szőnyeg készül. Ugyanígy Balkh, Kunduz, Bamjan, Ghazni,  Aqcha és Sheberghan városokban készítik elő a legtöbb Afgán modern, klasszikus szőnyeget és Chobi kilimeket. Herat tartományban szövik a híres Adraskan kilim szőnyegeket. Végül a délnyugati Kandahár, Nemrooz és Farah tartományok beludzs kézművesei szövik a belucs szőnyegeket.

Miből készülnek az afgán kézi csomózású szőnyegek?

Az afgán szőnyegek három elemből állnak:  láncfonalból (alap), csomókból (felület) és természetes festékekből.

A gyapjú szőnyeg anyaga

Az afgán szőnyegekhez általában négyféle gyapjúfajtát használnak: Ghazni gyapjú, merinói gyapjú, welayati gyapjú és belga gyapjú. Az afgán kézi csomózású szőnyegekben más típusú gyapjút is használnak, de mivel ezek nem gyakoriak, csak erre a négy típusra összpontosítunk. A gyapjú fajták mindegyike meghatározza a szőnyeg tartósságát, négyzetcentiméterenkénti csomószámát és puhaságát.

Belga gyapjú

A nevéből is lehet ismerni a Belga gyapjú Belgiumból Afganisztánba importált kiváló minőségű gyapjú. Mind a négy fontos tulajdonsággal rendelkezik: puhaság, selymesen csillogó fény, könnyű és tartós. Emellett lehetővé teszi a szőnyeg csomózók számára, hogy magas csomószámú kézi szőnyegeket csomózzanak, ami növeli a szőnyeg minőségét. Ezen szőnyegek elnezése Belzsik szőnyege. A belga gyapjúfonal tökéletesen felszívja a festékeket. Az utóbbi években népszerűvé vált ennek a gyapjúnak a felhasználása afgán kézi csomózású szőnyegekben. A belzsik gyapjú szőnyegek azonban a legdrágábbak.

Ghazni gyapjú

A gazni gyapjú az afgán szőnyegekben használt jól ismert gyapjú. A gyapjú a Ghazni területről származik, de nem korlátozódik erre a területre. Ami megkülönbözteti ezt a gyapjút a többi gyapjúfajtától, az a fonási és festési folyamat, amelyen keresztülmegy. A gyapjú nyírása és mosása után kézzel fonják. A kézi fonás során a kézművesek a gyapjú kemény sodrásával igyekeznek a fonalat elvékonyítani. Miután a gyapjúból fonal lett, a fonalat természetes festékkel festik. A kézi fonás eredményeként a fonal egyes részei kevesebb, másott több festéket vesznek fel. Ez a hiba hozza létre az antic effektusnak nevezett egyedi hatást. A gazni gyapjúból készült szőnyegek tartósak, szépek és rendelkeznek a jellegzetes antic hatással, de felületük más gyapjú szőnyegekhez képest nem puha. Mivel a fonalat kézzel fonják, a csomószám nem lesz magas a szőnyegen.

Merinó gyapjú

A merinói gyapjú, más néven pakisztáni gyapjú, az afgán kézi csonózású szőnyegekhez gyakran használt juh gyapjú fajta. A merinó gyapjúfonal gépi fonal, így minden színezéket magába szív. A merino gyapjú egyedi eljáráson megy keresztül, hogy puha és selymesen fényes legyen.

Tekintse meg szőnyeg üzletünk kínálatát!