30 napos ingyenes visszaküldési garancia!

Kérdése van? Hívjon minket! +36309544962 vagy írjon: info@agas.hu

Blog

Szőnyegtisztítási tanácsadás

2022.06.06 17:33
Szőnyegtisztítási tanácsadás

Ezzel a tanácsadói oldalunkkal az otthoni karbantartásban szeretnénk segítséget nyújtani. Egy gondosan ápolt szőnyeg több nemzedéken át megőrizheti varázslatosan szép küllemét és hosszú éveken át üde színfoltja maradhat a lakásnak.

ÁLTALÁNOS KARBANTARTÁS


A kézi csomózású perzsaszőnyegek a többi szőnyeghez hasonlóan időközönkénti tisztítást, illetve karbantartást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, gyönyörű színvilágát, emellett még a szőnyeg anyaga is károsodhat.

A kézi csomózású perzsa szőnyegeknél kizárólag a finom kézi tisztítás és esetenként a kézi mosás ajánlott. Gépi mosáskor a durva eljárás és a vegyszeres kezelés tönkreteheti a gondos kézi munkát, a csomószerkezetet és a színek esetében előfordulhat az egymásba folyás.
(Jó tanács : Érdemes mosás előtt egy kisebb felületen próbát végezni. )


Az alábbiakban felsorolunk néhány javasolt szőnyeg tisztítási eljárást

1/a - Tisztítás erős szálú ruhakefével

A kézi csomózású perzsa szőnyegek esetében ez az eljárás a legmegfelelőbb és a legkíméletesebb tisztítási forma. Először a szál ellenében célszerű átkefélni a szőnyeget, majd pedig a szál irányában. Ezt a műveletet havonta egyszeri gyakorisággal ajánlatos végezni.
Megjegyzés: a tisztításhoz természetes anyagból készült erős szálú kefét ajánlunk.


1/b - Tisztítás porolóval

A nagy felületű porolóval történő finom, laza ütögetés is kíméletesen tisztítja a szőnyegeket. A portalanítás után a szőnyeg mindkét oldalát át kell kefélni a fentebb már leírt módon.
(Megjegyzés: a porolóval a szőnyeg bolyhos felületét és nem a hátulsó felét kell ütögetni).


2 - Tisztítás porszívóval

A porszívóval történő tisztításkor ügyelni kell arra, hogy a porszívó leggyengébb fokozatával végezzük a műveletet, mert a finom kézi csomózások a túl erős szívó hatásra nagyon könnyen megsérülhetnek és a szőnyeg tönkremehet. Gyenge fokozaton bármilyen gyakoriságú tisztítása megengedett.

3 - Otthon történő kézi mosás

A kézi csomózású gyapjú szőnyegek a legtöbb esetben nem igényelnek mosást, ezért csak akkor érdemes ezt a tisztítási formát választani, ha a szennyeződés mértéke ezt megindokolja. Mivel ez a művelet nagy odafigyelést kíván és a nem megfelelően elvégzett tisztítás könnyen károsíthatja a gyapjú szőnyeget, mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy komolyabb szennyeződés esetén inkább forduljon szakemberhez.
(szőnyeg áruházunk a közeljövőben tervezi egy olyan műhely felállítását, ahol szakképzett munkatársainkkal vállalni tudjuk majd a szőnyegek szakszerű tisztítását és karbantartását.)

Az alábbiakban röviden ismertetjük az otthon történő kézi mosás sorrendjét.

3/a - Meleg nyári időben 1 napig a szőnyeg mindkét oldalát napoztatni kell.
A napsütés következtében a csomószerkezet összezsugorodik és így a por könnyen kiverhető lesz a szálak közül.
(Megjegyzés: a perzsaszőnyegek készítésénél jó minőségű festékeket használnak, ezért az egy napig tartó napoztatás a színek élénkségét számottevően nem befolyásolja).

3/b - A por eltávolítása után langyos ecetes-vízbe áztatott ronggyal finoman át kell törölgetni a szőnyeg bolyhos felületét. Vigyázni kell, hogy csak a szőnyeg felszínét érje a víz, mert ha átnedvesednek az alsóbb rétegek is, a száradáskor a pamut ill. gyapjúszálak könnyen széttöredezhetnek és tönkremehet a szőnyeg.

3/c - A nedves ruhával való áttörölgetést meg kell ismételni.

3/d - Ezután következhet a szőnyeg megszárítása. Fontos, hogy még a szárítás előtt a szálak egy irányba legyenek átkefélve, mert ha ez elmarad a szárítás után látszódni fognak a dörzsölés nyomai és a szálak össze-vissza fognak állni.

3/e - Ha már egy irányba állnak a szálak, hagyni kell megszáradni.


Tippek, tanácsok néhány gyakori probléma orvoslására


1. - A színek kifakulása

Ez egy általános probléma, bár a perzsaszőnyegek színintenzitására egy rövidebb ideig tartó (pár napos) napoztatás nem jelenthet veszélyt. A tartós napsütésnek kitett szőnyegek esetében azonban előfordulhat a kifakulás.
(Jó tanács: Ha az ablakból bejövő fény csak a szőnyeg egyik felét éri, érdemes havonta átforgatni a szőnyeget, hogy mind a két felét egyformán érje a nap, így elkerülhető a felemás kinézet. Természetesen ha mód van rá inkább kerüljük, hogy a szőnyeg túl erős napfénynek legyen kitéve).


2. - Foltok

A foltok mindig komoly problémát jelentenek egy szőnyeg életében. Eltávolításuk nagy odafigyelést igényel, ezért csak indokolt esetben ajánlott a házi orvoslás.


2/a - általános foltok eltávolítása

(sör, kóla, tojás, fagylalt, ketchup, sajt, kávé, tea, vízfesték, üdítőitalok, fogkrém, stb.)
Ha valamilyen oknál fogva folyadék kerül a szőnyegre, a nedvességet azonnal fel kell itatni a szőnyeg szálai közül. Fontos, hogy a nedvesség ne jusson át az alsóbb rétegekbe. Semmiképpen nem szabad dörzsölni, mert ezzel csak a folt területe növekszik és a szőnyeg anyaga is károsodik. Ha már fel van itatva a folyadék, hideg vízzel benedvesített pamut ruhával nyomkodni és finoman ütögetni kell a foltot. Mindig a folt szélétől befele kell haladni. Ezt a műveletet mindaddig ismételni kell, ameddig a folt el nem tűnik. ügyelni kell arra, hogy a rongyról ne kerüljön vissza a szennyeződés a szőnyegre. Ezt követően érdemes egy vízzel hígított ecetes ruhával átnyomkodni a foltot, így csökkenthető a színek átfolyásának veszélye. Tisztítás után minél hamarabb meg kell szárítani a kezelt felületet, hogy ne következzen be a "gyűrű" képződés. A gyors szárítás érdekében használjon ventilátort vagy hidegre állított hajszárítót. A szárítás alatt többször át kell kefélni a szőnyeg felületét. Az utolsó átkefélés mindig szálirányba történjen.
FIGYELEM: Forró vizet és lúgos hatású mosószert soha ne használjon tisztításhoz!


2/b - A viasz és a rágógumi eltávolítása:

Plasztik zacskóba csomagolt jégkockákkal, meg kell keményíteni a viaszt vagy a rágógumit. Ezután egy életlen késsel óvatosan le kell kaparni a szennyező anyagot. A maradék viaszt egy a foltra helyezett nedvszívó anyaggal és a rongyra tett meleg vasalóval lehet eltávolítani (nem lehet forró a vasaló).


2/c - A zsír és olajfoltok eltávolítása:

Az ilyen típusú szennyezőanyagok eltávolítása nagyon körülményes. Ezért ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez.


FONTOS!
Egyes szőnyegek, mint például a selyemszőnyegek házi tisztítása nem ajánlott.


3. - Moly

A moly azon szőnyegek esetében jelenthet problémát, melyek nincsenek mindennapos használatban, pl. falra vannak rakva vagy szekrényben vannak.

Védekezés:
- havonta egyszer át kell kefélni a szőnyeget
- levendulát kell mögé rakni
- kerülni kell a nedves falra való felrakást


4. - Hosszabb időre történő elrakás

- fontos, hogy csak kitisztított szőnyeget érdemes hosszabb időre eltenni
- tisztítás után a lazán felgöngyölt szőnyeg közé helyezzünk molyirtó labdákat
- a szellőzés biztosítása érdekében lenn vagy pamut zsákot használjunk, melyet aztán be kell varrni (a nylon kerülendő).

(Mivel a szőnyegek komolyabb tisztítása nagy szaktudást igényel, ezért az itt felsorolt tippek és tanácsok csak általános irányelveket tartalmaznak, a tisztítás minden esetben az ön felelősségére történik! )

Főoldalra