30 napos ingyenes visszaküldési garancia!

Kérdése van? Hívjon minket! +36309544962 vagy írjon: info@agas.hu

Blog

A kilim szőnyeg felismerése

A kilim szőnyeg felismerése

A kilim szőnyeg hagyományosan lapos szövésű szőnyeg, amely híres kitűnő szépségéről és sokoldalúságáról. Ezek a kézzel szőtt csodák évszázadok óta részei a különböző kultúráknak, bonyolult mintákat és élénk színeket mutatva. A kilim szőnyeg egyik jellemzője, amely megkülönbözteti a többi szőnyegtől, figyelemre méltó vékonysága. Ebben a blogban felfedezzük a kilim szőnyeg lenyűgöző világát, elmélyedünk abban, hogy egyes kilim szőnyegek mindkét oldala használható és felfedezzük az alkotások mögött álló művészi kézművességet.

A kilim szőnyeg vékonysága

A kilim szőnyeg egyik meghatározó jellemzője a vékonysága, amely a készítés során alkalmazott egyedi szövési technikának köszönhető. A kilim lapos szövésű szőnyeg, ami azt jelenti, hogy a vetülékszálak (vízszintes szálak) csomók nélkül szövődnek át a láncfonalakon (függőleges szálak). Ez a módszer vékony, síkfelületet hoz létre, ami megkülönbözteti a kilimet más típusú szőnyegektől és textíliáktól, például a csomózott szőnyegektől. A kilim szőnyeg vékonysága miatt könnyű és könnyen szállítható, így a nomád és félnomád kultúrákban praktikus választás volt.

A Kilim szőnyeg szövési technikája

A kilim szőnyeg készítéséhez, a képzett kézművesek, a "vetülékszövés" nevű technikát alkalmazzák. Ennél a módszernél a vetülékfonalakat szorosan egymáshoz illesztik, így teljesen elfedik a láncfonalakat, és sűrű, síkfelületet hoznak létre. Az eredmény egy vékony, megfordítható textil, amelynek mind a két oldalán gyönyörű minta látható. A szoros szövés nemcsak a kilim szőnyeg vékonyságához járul hozzá, hanem a tartósságához is.

 

Miért használható néhány kilim szőnyeg mind a két oldala

A kilim szőnyeg egyik legérdekesebb aspektusa a megfordíthatósága. Sok más szőnyeggel ellentétben a kilim szőnyeg gyakran mindkét oldalán teríthető anélkül, hogy a szépségét vagy a funkcionalitását veszélyeztetné. Ezt, a szövési technika és a szövési folyamat során, a részletekre fordított gondos figyelem teszi lehetővé.

Íme, miért használható néhány kilim mind a két oldala:

Szimmetrikus minták: A kilim szőnyeg mintái gyakran szimmetrikus motívumokat és mintákat tartalmaznak. Ezeket a mintákat gondosan úgy alakítják ki, hogy mindkét oldalon ugyanúgy nézzenek ki, lehetővé téve a két oldalas használatot.

Színtartóság: A vetülékszálak színezéséhez, kiváló minőségű festékeket használnak. Ezeket a színeket úgy választják ki, hogy élénkek és tartósak legyenek, megakadályozva a kifakulást vagy a másik oldalra való átfolyást, azaz színvérzést.

Szakképzett kézműves munka: A kilim kézművesek magasan képzettek, és nagy gondot fordítanak arra, hogy a szövés mind a két oldalon egységes legyen. Ez a kézműves munka hozzájárul a szőnyeg mind a két oldalának használhatóságához.

Tekintse meg szőnyegáruházunk Kilim kollekcióját!